İTÜ Enerji Enstitüsü

Enerji Enstitüsü; 1961 yılında kurulmuş olan Nükleer Enerji Enstitüsünün eğitim, öğretim ve araştırma etkinliklerini enerjinin diğer alanlarını da kapsayacak şekilde sürdürmek amacıyla 2003 yılında yeniden yapılandırılması ile kurulmuştur. 1961 yılından günümüze ülkemizde ve dünyada bilimde, araştırmada, eğitim-öğretimde ve özel sektörde hizmet veren çok sayıda insanı da yetiştirmiş olan Enstitümüz, enerji ve ilgili alanlarda öncü nitelikte bilimsel araştırmalar yapmak, enerji sektörü tarafından desteklenen ArGe/ÜrGe projeleri gerçekleştirmek, yüksek kalitede eğitim-öğretim vererek üst düzey akademik formasyona sahip insanlar yetiştirmek ve ilgili konularda düşünce, öneriler ve çözümler üreterek yol gösterici olmak hedeflerine yönelmiştir.





Enstitümüz Dr. Öğr. Üyesi Senem ŞENTÜRK LÜLE'nin “Toryum Yakıtlı Mikro Nükleer Reaktör Tasarımı” başlıklı projesi destek almaya hak kazandı

by Uğur Berkay Kahveci | Ağu 03, 2022
Enerji Enstitüsü “Toryum Yakılı Mikro Nükleer Reaktör Tasarımı” başlıklı proje destek almaya hak kazandı.
TÜBİTAK 1001 – Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında 2022 yılı 1. döneminde Araştırma Destek Programları Başkanlığı’na (ARDEB) önerilen projelerin bilimsel değerlendirme süreci tamamlandı ve TÜBİTAK tarafından kamuoyuna duyuruldu.

senem

İTÜ bünyesinde 14 projenin desteklendiği 2021 yılı 1.dönem çağrısında Enstitümüz Öğretim Üyesi, Dr. Öğr. Üyesi Senem Şentürk Lüle’nin “Toryum Yakıtlı Mikro Nükleer Reaktör Tasarımı” başlıklı projesi destek almaya hak kazandı.

Mikro nükleer reaktörler 10 MWe mertebesinde elektrik üretebilen yenilikçi tasarımlardır. Bu proje ile askeri üslerde, kırsal bölgelerde, enerji ulaştırmanın mümkün olmadığı ancak tarıma açılabilecek alanlarda ve afet durumlarında hava veya kara yolu ile taşınarak elektrik ihtiyacını karşılayacak bir mikro reaktör ülkemizde yaygın şekilde bulunan toryumdan faydalanılarak dışa bağımlılığı azaltacak şekilde nasıl tasarlanır sorusuna yanıt aranacaktır. Bu yapılırken bir çoklu-fizik (nötronik ve ısıl-hidrolik) yöntemi geliştirilecek ve bu yöntem yeni bir yazılıma dönüşecektir. İstenilen gücü, istenilen boyutlarda ve nükleer güvenlikten ödün vermeden sağlayabilmek için yakıt geometrisi ve malzemesi seçimi, yakıt yerleşim optimizasyonu ve kalp tasarımı çalışmaları yapılacaktır.